Poveznica: DOGAĐANJA

FUKS ex Željezničar
„NEKA VIDE DA NAS IMA“

Nedavnim koncertom i druženjem folklornih veterana koji se bave ili su se bavili folklorom u gradu Zagrebu osjetila se potreba za organizacijom svakodnevnog klupskog druženja te druženja uz koncerte koji bi isticali hrvatsku tradicijsku kulturu. Činjenica je da se folklorom u Zagrebu bavi veliki broj mladih u 70-tak KUD-va, a ne postoji mjesto gdje bi se okupili na jednom mjestu. Svi jako dobro znamo da se uz folklor vežu najbolje zabave mladih i starih, a u isto vrijeme prisutnost droge na istima na postoji.

Jednako tako suočeni smo sa rapidnim povećanjem okupljališta (klubova) koji preferiraju sve drugo osim Hrvatske tradicije. Svi naši folkloraši prisiljeni su zabavu i druženje provoditi u prostorima koji nisu njihov prvi izbor.

ŠTO MI NUDIMO I ŠTO JE NOVO

Organizator bi otvorio Dvoranu „Željezničar“ petkom i subotom, a klub „Željezničar“ svakodnevno za sve folkloraše grada Zagreba i Hrvatske, kao i našim iseljenicima kada dođu u posjet Domovini  i drugim gostima kojima je hrvatska tradicija u srcu. Vikend programi bazirali bi se na koncertima poznatijih tamburaških sastava i klapa. Svaki vikend organizator bi u suradnji sa KUD-ovima odabrao KUD Domaćina te bi se svi članovi odabranog kuda dodatno angažirali oko programa tog vikenda i doslovce bili domaćini zabave. KUD domaćin bi imao 60 minutnu prezentaciju svoga rada i djelovanja a tamburaši KUD-a domaćina bili bi zaduženi za dobro raspoloženje. KUD domaćin imao bi pravo ako želi pozvati i goste po svom izboru ( drugi KUD i izvan Zagreba, tamburaški bend, klapu isl.) u sklopu prezentacije.  Uz dvoranu i klub nalazi se i veliki ograđeni vanjski prostor – terasa koji bi ako to vrijeme dopušta jednako tako bio u funkciji kao izložbeni štandovi sa prezentacijom hrvatskih tradicijskih proizvoda kao i za dodatan okvir druženja.

KONCERTI

            Organizator bi ovisno o potražnji organizirao koncerte koji se kreću u okvirima ponuđenog plana i programa djelovanja( 2-3 puta mjesečno). Koncerti bi bili vezani isključivo na Hrvatsku tradiciju tj Tamburaše, Klape ili obrade koje idu u smjeru Hrvatske tradicijske kulture. Nakon TS Gazde, koncerti u najavi su grupe OD SRCA SRCU I MEJAŠI

Koncertna dvorana je s južne strane Gl. kolodvora u Zagrebu.

OTVORENJE

KONCERT TAMBURAŠKOG SASTAVA „GAZDE“

Otvorenje događanja u dvorani „Željezničar“ je 19.05.2017.godine

KUD domaćin na otvorenju biti će HKUD Željezničar. Program počinje u 17 h prezentacijom rada i koncertom najmlađih dobnih folklornih skupina. Prezentacija HKUD Željezničara završava u 19.30 za kada je predviđen sastanak svih predsjednika i voditelja folklornih skupina/KUD-ova grada Zagreba sa predstavnicima Ministarstva kulture i Gradskog ureda za obrazovanje,kulturu i sport gdje će se dodatno obrazložiti način rada i djelovanja novog okupljališta Hrvatske tradicije.

Nakon navedenog skupa kreće najavljeni koncert tamburaškog sastava GAZDE. Nije slučajno da oni otvaraju koncertnu sezonu. Gazde su na sceni već 30 godina a ponikli su u FA Ina naftaplin gdje su bili u tamburaškom orkestru koji je tada vodio i bio njihov prvi učitelj pokojni Damir Mihovec.

Danas se mogu pohvaliti Porinom 2014 g, Večernjakovom Ružom popularnosti, Zlatnom pticom Croatia Recordsa za 100.000 prodanih nosača zvuka, koncertima u Europi, Sjevernoj Americi i Australiji, deset izdanih albuma i nekoliko velikih hitova.

Ipak, njihov najveći uspjeh bez imalo sumnje je približavanje nacionalnog instrumenta, tambure, mladoj generaciji i širenje Hrvatske tradicijske baštine.

I ZATO BAŠ GAZDE!